FAQ: co-dominant??

FAQ: ik las een artikel over bont en daar spreekt men van co-dominante vererving en stellen dat gelijk aan onvolledig dominant. Klopt dat wel?

Nee, dat klopt niet. Eigenlijk is het raar te moeten vaststellen dat men binnen de wereld van avicultuur na al die jaren nog steeds de term co-dominant gaat verwarren met incomplete- dominant (onvolledig dominant). Bij co-dominant komen beide allelen (in een heterozygote toestand) volledig tot uiting, bij incomplete dominant komt het gen, zoals de naam het aangeeft – onvolledig of incomplete – tot uiting.

Een concreet voorbeeld van co-dominatie zijn bv bloedgroepen. Daar zijn bloedgroepen A en B co-dominant tegenover elkaar. Wanneer één van de ouders bloedgroep A heeft en de andere ouder B, dan hebben de nakomelingen AB.

Bij bont is het dus of incomplete (onvolledig) dominant of complete (volledig) dominant of een recessieve vererving, zeker niet co-dominant en co-dominant is zeker niet identiek aan incomplete dominant (onvolledig dominant).

Ter info: eigenlijk zijn de meeste bontmutanten gewoon (complete) dominant, zelfs niet incomplete dominant, want bij de meeste soorten zijn nooit geen duidelijke verschillen tussen EF en DF dominant bonte vogels.

Voor meer info over bont zie mijn boek over agaporniden 🙂