Pyrrhura molinae australis

In de vogelwereld hebben we de neiging om elkaar na te praten en namen op vogels te plakken zonder dat we weten of dit wel klopt. Of er wordt terug gegrepen op oude boeken zonder te controleren of die informatie wel klopt. Deze informatie wordt dan weer gekopieerd door andere boeken en in vogelbladen waardoor deze misinformatie haar eigen leven gaat leiden. We hebben dat eerder gezien bij Psilopsiagon aurifrons robertsi en bij Pyrrhura emma auricularis, maar we zien dit nu ook bij Pyrrhura molinae ondersoorten. Daarom is het belangrijk om bij twijfel de orginele beschrijvingen en de type exemplaren te bestuderen om te zien of alle informatie klopt. Idealiter wordt deze informatie dan nog gecontroleerd bij de wilde populatie, maar dat is in veel gevallen zeer lastig.

Ornitho-Genetics heeft hier voor u de volgende orginele beschrijving van Pyrrhura molinae australis door W.E. Clyde Todd welke gepubliceerd werd in 1915 in deel 26 van de “Proceedings of the Biological Society of Washington” op pagina 80.

Vergelijkbaar met Pyrrhura molinae molinae (Massená en Souancei), maar over het algemeen is de kleur flink dieper. Bovenkant van het hoofd en de nek donkerder (zeer donker bruin in plaats van roodbruin) en de zijkanten van het hoofd en de nek zijn overeenkomstig donkerder. Keel en borst donkerder, minder bruingeel, met lichtere en dichter opeenstaande veerranden, buik meer rood; en de onderdekstaartveren amper tot geen blauw. 

(Todd, 1915)

 

Wij hopen hiermee meer helderheid te hebben verschaft.