Genoom Agapornis roseicollis in kaart gebracht

Het genoom van Agapornis roseicollis is in kaart gebracht. De bevindingen werden afgelopen week voor het eerst gepubliceerd. Leuk detail: voor het in kaart brengen van het genoom werden vogels van René Acke uit België gebruikt. Het genoomonderzoek maakt deel uit van een Doctoraatsstudie van Henriette van der Zwan uit Potchefstroom, Zuid-Afrika. Klik hier voor meer info over Agapornis Genome Study

Na deze publicatie werd het genoom ook gepubliceerd bij NCBI: The National Center for Biotechnology Information. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nuccore/NDXB00000000.1/)

Dit genoom wordt nu in een tweede fase vergeleken met het genoom van andere Agapornis roseicollis / agapornidensoorten en zo hopen we eerst een ouderschapstest te ontwikkelen en in latere fase de diverse genen, verantwoordelijk voor de kleurmutaties, te identificeren. Dat kan dan in de toekomst leiden tot een eenvoudige test die ons onder andere meer info kan geven over de raszuiverheid van de vogels, hun splitfactoren enz. Maar besef wel dat dit nog jaren kan duren.

Literatuur:

Zwan, H. van der, Westhuizen, F. van der, Visser, C., & Sluis, R. van der. (2017). Draft De Novo Genome Sequence of Agapornis roseicollis for Application in Avian Breeding. Animal Biotechnology.