Forpus: yellam green

Eind 1980 werd in Amerika een nieuwe mutant geboren bij Forpus coelestis, welke toen volgens aloude traditie gedoopt werd met de naam van zijn origine en in dit geval was dat Amerikaans geel.

Toen we de internationale namen lanceerden kwamen we al vlug tot de slotsom dat deze mutant niet onmiddellijk te plaatsen was. Hij kon niet direct gelinkt worden aan de reeds bestaande mutanten en het beeld dat we door veeronderzoek verkregen gaf ook geen duidelijk antwoord.  Er werden door 11 fokkers proefparingen opgezet, maar ook gaven deze geen uitsluitsel. Ondertussen werd deze mutant aangeven als *Am geel* of * Am Yellow*. Uiteraard is die naam niet conform de internationale richtlijnen, maar dat was, door de asterics naast de naam (*) duidelijk te zien dat het een tijdelijke naam was.

Nu na tal van proefparingen en onderzoeken konden we concluderen dat het waarschijnlijk een totaal nieuwe mutant is en was de weg vrij om een naam te kiezen.  Er werden een aantal suggesties gelanceerd bij fokkers wereldwijd en deze kozen voor YELLAM. Deze naam yellam is samen geknutseld met een paar lettergrepen van AMerican YELLow, wat nog refereert naar zijn beginnaam. Dus yellam green, yellam blue, yellam turquoise ..

Qua genetische achtergrond zijn we nog niet zeker of deze mutant eventueel een allele is van dilute, maar hopelijk zal de toekomst dat uitwijzen.

Meer info daarover binnenkort in het ledenblad van Forpus International