Een bijzondere Pyrrhura uit Panama

Het geslacht Pyrrhura komt in een groot deel van Zuid-Amerika voor. Hun verspreiding loopt door tot in het zuiden van Centraal Amerika.  Hier vinden we twee Pyrrhura soorten Pyrrhura eisenmanni  en Pyrrhura hoffmanni. De eerste is een soort welke verwant is aan de bij ons beter bekende Pyrrhura picta, maar hoffmanni is toch wel een vreemde eend in de bijt.

Van deze soort zijn er twee ondersoorten Pyrrhura hoffmanni hoffmanni en Pyrrhura hoffmanni gaudens. Het verschil tussen de twee ondersoorten is miniem.  Bij gaudens is er sprake van rode veren verspreid op de kroon van de kop. Nu worden jonge vogels geboren met erg weinig rood en dat dit bij het ouder worden toeneemt.   Dit kan dus verwarring opleveren bij het bepalen van de juiste ondersoort.

Nu stammen alle Pyrrhura hoffmanni in Europa af van drie koppels welke het Loro Parque geïmporteerd heeft in 1998 vanuit de Verenigde Staten.  Dit waren alle allemaal gaudens.  Nu zijn er zeer waarschijnlijk ook enkele vogels vanuit Panama in Europa aangekomen, aangezien de soort die hier gekweekt wordt ook gaudens zijn, kunnen we aannemen dat enkel deze ondersoort voorkomt in de Europese avicultuur en dat de nominaat soort hier niet voorkomt.