Psittacine beak and feather disease bij Poicephalus robustus in de wildbaan

Psittacine beak and feather disease (PBFD), wordt veroorzaakt door het Beak and feather disease virus (BFDV) en is één van de meest gevaarlijke infectieziekten bij psittaciformes. Virusbesmettingen met PDFD komen regelmatig voor in avicultuur, maar zijn helaas ook in de wildbaan aanwezig. Lange tijd werd veronderstel dat deze besmettingen hoofdzakelijk in Australië bij vogels in de wildbaan voorkwamen, maar het laatste decennia werden ook besmettingen bij vogels in de wildbaan in Afrika gevonden.
Recent werden nu besmettingen met PBFD gevonden in één van de laatste populaties van Kaapse papegaaien [Poicephalus robustus] in Zuid-Afrika. Er wordt vermoed dat contact met in avicultuur gefokte Kaapse papegaaien uit een fokkerij in KwaZulu-Natal de mogelijke infectiebron is van deze virusinfectie.
Het is helaas niet de eerste keer dat vogels in Afrika in de wildbaan besmet zijn met het PBFD virus. Zo vond Louise Warburton ook Agapornis nigrigenis in Zambia welke met PDFB besmet waren.
Een triest bewijs dat dit virus duidelijk nog niets van zijn dodelijke slagkracht verloren heeft.

Bronnen:
Regnard, G.L., Boyes, R.S., Martin, R.O., Hitzeroth, I.I., Rybicki, E.P., 2014. Beak and feather disease viruses circulating in Cape parrots (Poicepahlus robustus) in South Africa. Arch Virol 160, 47–54. doi:10.1007/s00705-014-2226-9

Heath, L., Martin, D.P., Warburton, L., Perrin, M., Horsfield, W., Kingsley, C., Rybicki, E.P., Williamson, A.L., 2004. Evidence of unique genotypes of beak and feather disease virus in southern Africa. Journal of virology 78, 9277.