FAQ: Pyrrhura rupicola rupicola

FAQ: is Pyrrhura rupicola rupicola aanwezig in Europa?

Een niet zo eenvoudige vraag. Daarom zijn we voor deze vraag voor alle zekerheid te rade gegaan bij diverse onderzoekers.  Sommige liefhebbers claimen Pyrrhura rupicola rupicola in hun collectie te hebben, maar de exemplaren die wij te zien kregen waren volgens de meeste onderzoekers hoogstwaarschijnlijk toch selectievormen van Pyrrhura rupicola sandiae.  Deze vaststelling gebeurde volgens een aantal criteria (fenotype, invoer in het verleden,  kweekverslagen van liefhebbers enz). Deze Pyrrhura rupicola sandiae verschilt van de nominaatvorm doordat ze een smallere omzoming hebben op de bruingele/witte veren aan de hals en nek.
We moeten dus concluderen dat,  met vrij grote waarschijnlijkheid, raszuivere Pyrrhura rupicola rupicola niet voorkomt in avicultuur in Europa.
Het is geen geheim dat liefhebbers soms de neiging hebben of hadden om op bepaalde kenmerken te gaan selecteren, maar kunstmatige selectievormen zijn nu niet echt ondersoorten. Daardoor is het mogelijk dat in het verleden kopers van deze soorten, op het verkeerde been gezet werden.  Dat met alle misverstanden vandien.

We hopen dit gegeven binnenkort met DNA onderzoek te kunnen onderbouwen.