FAQ: dominant grijze Agapornis fischeri????

FAQ: bestaat er een dominant grijze Agapornis fischeri????

De fenotypes die als dominant grijs bij Agapornis fischeri omschreven zijn, zijn om te beginnen niet nieuw. Deze waren er een tiental jaren geleden ook al.   Bij de dominant grijze mutant zien we een heel specifieke vederstructuur, maar deze hebben we, tijdens het onderzoek niet teruggevonden. Onze conclusie was (in 2013): het is geen dominant grijs. Trouwens de fokkers van toen wisten verdraaid goed welke mutanten men moest combineren om deze *grijze*types te fokken en een beetje geoefend oog kon er eenvoudigweg al de slatyfactor uithalen.

Nu duiken deze vogels waarschijnlijk terug op en roepen sommigen opnieuw voluit: het is dominant grijs. Wat me toen al verbaasde was dat er  mensen zijn, die gewoon op zicht, zonder onderzoek en zonder enige twijfel, een kleurmutant kunnen herkennen / bevestigen. Dat blijkt nu nog steeds zo te zijn. Men kleeft opnieuw een naam op een fenotype ZONDER dat men wetenschappelijk zekerheid heeft. Zitten we daar op te wachten????? Zouden we niet beter afwachten tot dit wetenschappelijk ondersteunt is voor men conclusies trekt? Ik denk een beetje terughoudendheid hier meer dan op zijn plaats is.

Men moet beseffen dat, hoe meer inteelt er gebeurt, hoe meer fenotypes er ontstaan die NIETS met een basis kleurmutant te maken hebben, maar enkel een mix van diverse genen zijn. Bij kanaries hebben ze zo diverse types gecreëerd, die ze dan ook als pseudomutant slijten.

Willen we bij agaporniden ook richting dit amateurisme gaan?? Ik hoop van niet.