FAQ: wat met Agapornis taranta nanus?

FAQ: wat met Agapornis taranta nanus?

Agapornis taranta nanus werd een tiental jaren geleden door de meeste taxonomisten reeds verwijderd als aparte ondersoort in Agapornis taranta. De meesten gaan er dus vanuit dat deze Agapornis taranta nanus als ondersoort niet echt bestaat en in het beste geval een natuurlijke variatie zal zijn.

We kunnen ons wel de vraag stellen wat is natuurlijke variatie binnen een soort en wat kan men wel als een aparte ondersoort beschouwen? Wel, persoonlijk heb ik er geen probleem mee om een fysiek kenmerk binnen een populatie als typisch voor een ondersoort te beschouwen, maar dan wel enkel wanneer deze in een apart habitat leeft. Hiervan kunnen we dan wel vermoeden dat deze kenmerken genetisch vastliggen in deze populatie en dus typisch zijn voor deze (onder)soort.

Hier in dit voorbeeld zou A. taranta nanus enkel wat kleiner zijn dan de nominaatvorm en meermaals per jaar broeden. Maar deze verschillende broedresultaten zijn nog niet bewezen bij vogels in het wild (en deze melding moet dus van fokkers komen) en daarnaast is er qua formaat ook heel wat variatie binnen eenzelfde soort. Dus weinig stabiele argumenten. Ten slotte is er ook niet echt melding gemaakt van een apart habitat van deze ondersoort, dus volg ik ook de mening dat deze Agapornis taranta nanus als aparte ondersoort hoogstwaarschijnlijk niet bestaat.