SOS Wildvorm

Tijdens de onderzoeken naar mutaties is het van groot belang dat we correcte kweekuitkomsten hebben en dat is enkel mogelijk door de combinatie met (ras-) fokzuiver wildvorm. Helaas moeten we bij heel veel soorten psittaciformes vaststellen dat deze wildvorm nog enkel maar beperkt of zelfs helemaal niet meer voorkomt in onze volieres. Nochtans is deze wildvorm primair belang, want men moet beseffen dat zonder wildvorm, ook geen goede mutanten mogelijk zijn.
Van de meeste vogels is het ook geweten dat er geen meer uit de natuur mogen geïmporteerd worden of dat sommigen soms in het slechtste geval in de natuur bedreigd zijn in hun bestaan. Daarom is het aan ons om ook deze wildvorm vogels te zeker bewaren voor het nageslacht. 
Dat betekent echter geenszins dat men het kweken van tentoonstellingsvogels of mutanten moet afraden, absoluut niet. Er is binnen onze hobby immers ruimte voor iedereen. Besef wel dat een ‘gewone’ wildvorm veel belangrijker is dan men denkt en dat deze vogels dus ook ons respect verdienen.  Onze achterkleinkinderen zullen er ons later dankbaar voor zijn.