FAQ: hoe wordt men BVA keurmeester?

Één van de veel gestelde vragen is zeker hoe men BVA keurmeester wordt. Om te beginnen kunnen we zeker al stellen dat de opbouw van het BVA keurmeesterscorps afwijkt van het klassieke patroon welke we kennen bij de algemene bonden. In tegenstelling tot anderen is de titel van BVA keurmeester zeker geen titel voor het leven. Het is een titel die je moet verdienen en blijven bewijzen.
Hoe begin je er aan? Wel eerst en vooral moet je deelnemen aan de BVA cursus agaporniden. Deze wordt om de twee a drie jaar, in opdracht van BVA, georganiseerd door Ornitho-Genetics VZW. Elk BVA lid heeft de kans om zich voor deze cursus te laten inschrijven. Deze cursus omvat 5 lesdagen en tijdens deze bijeenkomsten wordt er uitgebreid ingegaan op de verschillende agapornidensoorten, hun mutaties, genetica, vederstructuur, pigmenten enz. Na deze cursus kunnen de kandidaten vrijblijvend een test afleggen. Slagen ze in deze test met meer dan 70% dan krijgen ze een attest welke drie jaar geldig is. Met dat attest kan de kandidaat dan deelnemen aan de cursus BVA keurmeester wanneer deze georganiseerd wordt (deze beslissing hangt af van het BVA – TC). Deze cursus omvat opnieuw een tiental cursusdagen en als de kandidaat slaagt, dan krijgt hij of zij de titel van BVA keurmeester.
Let op: elke keurmeestersvergunning van BVA wordt jaarlijks door het TC vernieuwd. Wanneer de betrokken kandidaat, na het slagen, afwezig blijft op de bijscholingscursussen of geen agaporniden meer kweekt, vervalt het mandaat onmiddellijk.
Zo zijn de BVA keurmeesters steeds verplicht om alles op de voet te blijven volgen en vermijden we dat ze ‘na het behalen van hun titel’ alle motivatie laten varen en zo achterop geraken. BVA keurmeesters dienen er in eerste plaats te zijn voor de leden, de fokkers van agaporniden en niet voor hun eigen belang.